Kategorie

Anýz mletý - 20g Zobrazit v plné velikosti

Anýz mletý - 20g

102

25,00 Kč

Anýz se pěstuje především v jižních zemích Evropy a Indii, kde je hodně slunce, které anýz potřebuje pro rozvinutí své mírně nasládlé, lékořicové chuti. Byl znám především jako koření a lék. Využití v kuchyni: využívá se hlavně k ochucování koláčů, dortů, chleba a jiných sladkých pokrmů. Také jej můžeme přidat do aperetivů a likérů, jako jsou například řecké Ouzo, Ricard a Sambuco. Rada na závěr: Anýzová semena roztlučte před použitím v hmoždíři, lépe tak rozvinou své aroma. Anýz je velmi aromatický, při vaření a pečení jej proto dávkujte opatrně.

Využití v lékařství: Římané ho začali přidávat jako chuťovou přísadu do koláčů podávaných na závěr jídla kvůli lepšímu zažívání. Anýz také podporuje produkci žluči, uvolňuje hleny a tudíž se doporučuje při kašli a onemocnění dýchacích cest. Působí antibakteriálně a zvyšuje vylučování mléka u kojících matek. Obsažené silice způsobují svalové ochrnutí parazitů, díky čemuž je anýz účinným bojovníkem proti vším a svrabu. Anýz také zlepšuje potenci mužů.