Kategorie

Hořčice žlutá ( bílá ) mletá - 100g Zobrazit v plné velikosti

Hořčice žlutá ( bílá ) mletá - 100g

122

20,00 Kč

Hořčice bílá, nebo také lidově ohnice, pochází ze zemí kolem Středozemního moře a západní Asie. Ve středověké Evropě byla hořčice jediným kořením, které si mohli dovolit obyčejní lidé. Hořčičná semena obsahují bílkoviny, mastné kyseliny asinapin, který se při narušení rostlinných buněk štěpí a uvolňuje látky dodávající hořčici ostrost. Ostře palčivou chuť hořčice vytváří enzym myrosináza, jenž začíná působit při styku s vodou.

Využití v kuchyni: hořčice bílá se hodí do okurkového láku, nakládané zeleniny, do rybích marinád a do koření na uzeniny. Také ji můžeme použít jako konzervační prostředek při nakládání masa a zeleniny. Velice oblíbená je i hořčičná omáčka. Hořčici je dobré přidávat ke konci vaření, aby neztratila svoji ostrost.

Využití v lékařství: hořčice aplikovaná zevně pomáhá při revmatických a artritických potížích. Také podporuje trávení a zvyšuje prokrvenost. Zábaly z hořčičné mouky léčí natržené svaly. Známé jsou i hořčičné náplasti.