Kategorie

Jalovec mletý - 20g Zobrazit v plné velikosti

Jalovec mletý - 20g

129

25,00 Kč

Jalovec je pichlavý stálezelený keř nebo malý strom, který roste témeř na celé části severní polokoule. Ve Velké Británii je jalovec nejznámější jako prostředek k ochucování ginu a dalších alkoholických nápojů. Ve středověku jej lidé pálili, aby vyčistili vzduch od moru. Aroma a chuť bobulí závisí na množství slunce.

Využití v kuchyni: jalovčinky jsou klasickým kořením ke zvěřině, velmi dobře se hodí také k jídlům z jehněčího, hovězího a vepřového masa. Můžeme jej přidat také do červeného a bílého zelí.

Využití v lékařství: jalovec povzbuzuje chuť k jídlu, blahodárně působí na ledviny. Žvýkání bobulí mírní příznaky nachlazení a chřipky. DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: jalovec může být pro člověka i slabě jedovatý a je proto nutné jej dávkovat opatrně. Těhotné ženy a nemocní s ledvinovými poruchami by se měli užívání jalovce jako léčiva vyvarovat.