Kategorie

Skořice mletá - 25g Zobrazit v plné velikosti

Skořice mletá - 25g

185

35,00 Kč

Existuje přibližně 275 druhů skořicovníku. Skořice je velice oblíbené ,, sladké koření'' Skořice má příjemně sladkou vůni dřeva. Její aroma je jemné, ale přesto intenzivní. Chutná sladce, teple s náznakem hřebíčku a citrusu. Skořice pochází ze Srí Lanky. Jedná se o kůru ze stálezeleného stromu skořicovníku, která se ze stromu loupe a ve svazcích se fermentuje. Následně se z ní odstraní vnější i vnitřní vrstva. Zbylá, vyčištěná kůra, se vysuší na slunci,přičemž se svine. Zasunutím několika takových kusů do sebe se vytvoří skořicový svitek. Čím tenší jsou kousky kůry, tím jemnější je její chuť. Kvůli skořici se v minulosti vedly i války. Rozemletá skořice okamžitě zavoní. Čím světlejší má mletá skořice barvu, tím je jemnější a jakostnější.

Využití v kuchyni: Jemná chuť a vůně skořice se hodí do nejrůznějších dezertů, pečiva, vánočních perníčků, čokoládových nápojů, ovocných kompotů a šťáv, svařeného vína, čaje a medu. Obzvlášť dobře se kombinuje s jablky, banány nebo s hruškami. Používejte ji do jablečných koláčů, štrůdlu a do kávy. Také s ní výborně ovoníte a ochutíte banány smažené na másle. Skořice není třeba přidávat ve velkém množsví, jelikož patří mezi výraznější koření. V orientální kuchyni se přidává do masitých a rybích pokrmů.

Využití v lékařství: skořice zahřívá, uvolňuje, povzbuzuje krevní oběh, snižuje teplotu a krevní tlak, podporuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje náladu a působí jako afrodiziakum. Čaj ze skořicové kůry pomáhá při průjmu, nevolnosti, vysokému krevnímu tlaku a artritických potížích.