Bílý pepř je koření s jemnější, ale stále intenzivní chutí, které se získává z plodů stejné rostliny jako pepř černý – Piper nigrum. Na rozdíl od černého pepře, který se sklízí nezralý a suší se i se slupkou, se bílý pepř sklízí až v plné zralosti. Bobule se poté namáčejí ve vodě, aby se odstranila jejich vnější slupka, a zůstane jen světlé jádro se specifickou, jemně pálivou a mírně zemitou chutí.
Na co se používá bílý pepř:
- Ryby a mořské plody: Bílý pepř je jako dělaný na dochucení ryb a mořských plodů. Jemně pikantní chuť skvěle podtrhne přirozenou chuť ryb, aniž by je přehlušil. Oživí třeba lososa, krevety nebo jemného candáta.
- Smetanové omáčky: Ochuťte bílé smetanové omáčky nebo bešamel bílým pepřem. Zkrátka, luxusní záležitost!
- Zelenina, brambory a krémové polévky: V kombinaci s bramborami, dušenou zeleninou nebo v krémových polévkách, jako je třeba bramborová nebo hrášková, umí bílý pepř svou jemností podtrhnout a zvýraznit základní chutě.
Lidové léčitelství:
Bílý pepř je ceněný nejen v kuchyni, ale i pro své léčivé účinky. Obsahuje piperin, který podporuje trávení a zrychluje metabolismus, což pomáhá při hubnutí. Díky protizánětlivým vlastnostem pomáhá uvolnit dýchací cesty při nachlazení a je plný antioxidantů, které posilují imunitu a chrání tělo před stárnutím.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Jednodruhové koření |
---|---|
Hmotnost: | 0.05 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.